Kosovo: 900 personer cyklade för kulturarvet

Den 22 september 2013 arrangerades Tour de Culture för sjätte året i rad, en aktivitet som redan har blivit en tradition i Kosovo.

Ca 900 deltagare cyklade för att främja natur-och kulturarvet, icke-motoriserade transporter och för miljön. Tour de Culture är en cykel- och fritidsaktiviteter i Kosovo öppen för alla.

Tour de Culture är ett initiativ av Kulturarv utan Gränser (KuG) tillsammans med UN-Habitat och kommunala stadsplaneringskontoret, båda finansierade av Sverige. Detta är en unik verksamhet i Kosovo och är en effekt av samverkan mellan European Heritage Days (EHD), European Mobility Week (JEM) och KuG och UN-Habitat.

I år, för första gången, anordnades en fotoutställning som visar de första fem åren med Tour de Culture. Utställningen ställdes ut offentligt på stora torget i Pristina, Moder Theresa Square. Deltagarna i Tour de Culture fick också möjlighet att se samma utställning vid starten av cykelloppet.

Starten av årets Tour de Culture gick i staden Ferizaj/Uroševac respektive Nica kvarn, vid floden Nerodims delning, båda viktiga monument i Kosovo kultur-och naturarv. Vidare kom deltagarna till Ferizajs stadskärna, där de fick möjlighet att se flera kulturskyddade monument.
Efter ett kort stopp, där deltagarna vilade och samtidigt fick frukt, grönsaker och förfriskningar, fortsatte turen längs floden Lepenc/Lepenac till Kaçanik/Kačanik.

Efter 25 km, nådde deltagarna avslutningsvis Kaçanik/Kačanik slott, där de fick njuta av en traditionell dansföreställning.

Fler bilder från årets Tour de Culture finns på Facebook.