Kulturarv utan Gränser/Cultural Heritage without Borders (KuG/CHwB) i Sverige, Albanien, Bosnia-Hercegovina och Kosovo, och Maidanmuseet i Kyiv, genomför under 2023-2024 projektet ”Restoring Ukraine’s Cultural Heritage in Partnership”
KuG/CHwB har tack vare ett stöd i form av seed-money från Svenska Institutet (SI) inlett en samverkan som syftar till att förbereda ett återställande av det i Ukraina av Ryssland medvetet förstörda kulturarvet. Samarbetet kommer att fortsätta under 2024-2025 med ett par prioriterade insatser som bl.a. syftar till att kapacitetsutveckla ett antal ukrainska kulturarvsarbetare. Bl.a. har en ny ansökan om projektstöd skickats in till SI, ”Capacity Building to Safeguard and Promote Ukrainian Heritage.”
Målet under 2023 har varit att ta fram en plattform/strategi för möjliga samarbetsformer och prioriteringar av kommande insatser för att stödja, skydda och återställa Ukrainas kulturarv. Under 2023 har vi haft två fysiska möten och ett antal digitala träffar. Ett möte hölls i Sverige i anslutning till att KuG/CHwB medverkade i ett seminarium under museernas Vårmöte 2023. Ett andra möte i form av en workshop hölls i Tirana i oktober 2023. Till mötet i Sverige hade vi bjudit in andra aktörer att delta via länk, där Cultural Emergency Respons deltog.
Arbetet under 2023/24 har inneburit att vi under 2024/25 kommer att erbjuda ett antal ukrainare möjligheten att delta i de Restauration Camps som sedan 2007 anordnas genom CHwB Albanien. Syftet är att ta del av erfarenheter, och den modell och de metoder som CHwB utvecklat för att återuppbygga kulturarv som förstörts under Balkankrigen, och där kulturarvet är en resurs i försoningsarbetet och en hållbar utveckling. CHwB ser det också som en möjlighet att våra metoder kan utvecklas i en ny kontext – i Ukraina.
En annan prioriterad insats 2024/25 är att i Ukraina öka och förstärka kapaciteten hos ett antal personer som kan dokumentera och systematisera krigsbrott (kulturarvsbrott). En dokumentation som kommer att lämnas in till ICC i Haag.
I samband med att KuG/CHwB eller styrelseledamöter har deltagit i olika möten, har vi berättat om situationen för Ukrainas kulturarv, vår samverkan och vårt projekt. En av KuG:s styrelseledamöter och chefen för Maidanmuseet har utsetts som experter i EU-kommissionens ”Expert Sub-group for Safeguarding the Cultural Heritage in Ukraine”. Arbetet har hittills inriktats mot att formulera en serie rekommendationer rörande kulturarvsfrågor på kort och lång sikt, riktade till EU respektive statlig nivå i Ukraina.