Kenya: ’Journeys of Peace’ – kulturarv och fredsbyggande

Hittills har över 3 500 personer besökt utställningen på fem platser. Detta har inkluderat marginaliserade grupper såsom Maweto mödrar; barnlösa kvinnor som hjälper ensamstående mödrar.

– Akamba Peace Museum är en viktig institution för att främja mänskliga rättigheter, fredlig samexistens, yttrandefrihet, ungdomsverksamhet, bevarande av kulturarvet och interetnisk dialog.

Så säger intendent Munuve Mutisya om ”Journeys of Peace”, en vandringsutställning som gästar det regionala fredsmuseet. Projektet bygger på den enkla tron att kulturarv är en kraft för fredsbyggande genom dialog och utbildning – och redan är effekterna synbara i flera av de olika samhällen och grupper i Kenya.

Medlemmar i fredsmuseinätverket planerar nästa steg i projektet. Foto: David Perrin.

Hittills har över 3 500 personer besökt utställningen på fem platser. Detta har inkluderat marginaliserade grupper såsom Maweto mödrar; barnlösa kvinnor som hjälper ensamstående mödrar. Ungdomar har tillsammans med de äldre i sina samhällen arbetat med fredsbyggande verksamhet men också planterat fredsträd som fört olika grupper samman.

Felix Chalon, curator på Pastoralist Peace Museum diskuterar resultatet av vandringsutställningen Journeys of Peace. Foto: David Perrin.

I de norra regionerna har olika samhällen varit uppdelade i över tre decennier men genom Journey of Peace har en försoningsprocess genom det gemensamma kulturarvet inletts.

Felix Chalan, curator på Peace Museum säger att
-Vi behöver utveckla långsiktiga lokalbaserade lösningar som oftast är effektiva. Utan dialog kommer våldskulturen att fortsätta. Rådande politiska skildring gör skillnad mellan olika grupper – medan de föremål som visas i utställningen visar att så inte är fallet.

”Journeys of Peace” är ett pågående projekt vars syfte är att nå ut till samhällen på landsbygden i Kenya. Projektet sköts av ett nätverk av flera fredsmuseer i samarbete med Kulturarv utan Gränser och finansieras med medel från Svenska Institutet.