1+1 Life & Love, för samman Glasgow-Balkan

I ett all-aktivitetshus i Glasgow, sjuder idéer, färger, tyg och tråd, symaskiner surrar och många händer från många länder lägger sista handen vid Balkankostymer som kommer att utgöra en del av utställningen 1 +1: Life and Love i Glasgow.

1 +1: Life and Love kommer att lanseras i Glasgow den 18 juni som en del av programmet kring Flyktingvecka 2014, vilken arrangeras av det skotska flyktingrådet varje år för att uppmärksamma flyktingar till Scottish Life.

Krig och konflikter i många delar av världen gör att människor söker fristad i t ex Glasgow vilket skapar starka band och vänskap. Många från Bosnien och Kosovo bor idag i Skottland.

Remzije Sherifi anlände till Glasgow med sin familj från Kosovo för 15 år sedan. Hon arbetar idag med stöd för asylsökande och flyktingar från länder över hela världen. Maryhill Integration Network erbjuder ett tryggt och socialt rum där människor bidrar med sina erfarenheter och kan använda sina kunskaper och entusiasm i olika projekt tillsammans med människor från Glasgow vilket uppmuntrar till tvärkulturell förståelse. Här, precis som i utställningen 1 +1 Life & Love, börjar processen med den enklaste av mänskliga relationer, uppbyggnad och gemenskap.

Maryhill Integration Nätverk och en kvinnogrupp från albanska Scottish Association Internationella kvinnogrupp har samverkat kring 1+1 Life & Love utställningen och arbetat med samtida dräkter, mönster, material med inspiration från hela världen.

Chris Jamieson, Glasgow Life, berättar om projektet:
”Jag har kommit att uppskatta min roll som museiprofessionell i tysthet. 1 +1: Life and Love-utställningen går tillbaka till 2010 då Diana Walters och Adisa Dzino inspirerade oss med sin presentation av kulturarv och fredsbyggande på Balkan vid en konferens. Önskan att ena diasporan i vårt samhälle är något som stannade med mig. Det har tagit fyra år, men vi kommer att lansera Life and Love den 18 juni i Kelvingrove Art Gallery and Museum med en specialbeställd dansföreställning. Jag har lärt känna några underbara kvinnor på vägen.”

Utställningen producerades 2011 av Kulturarv utan Gränser och gått på turné i flera länder på Balkan och visats på Museum Gustavianum i Uppsala 2013.

Läs mer
1+1 Life&Love 2011