Syriska berättelser på Ljungby berättarfestival 14 juni

Syrien är ett land i krig, men det är mycket mer än så. Landet har en tusenårig muntlig berättartradition som förs vidare genom historieberättare. Detta identitetsskapande kulturarv är av stort kulturellt värde och också viktigt för att förstå samhället i ett historiskt perspektiv och för att förstå och tolka sin samtid.

Ljungby Berättarfestival presenteras två föreställningar som syftar till att bevara och förmedla en del av Syriens mångtusenåriga kulturarv:

Nimer Salamoun, storyteller from Syria. Photo: Hakaya Storytelling Network.
Sausanas sagor med Nemer Salamoun, berättare från Syrien. Foto: Hakaya Storytelling Network.

Söndag 14 juni kl 15
Sausanas Sagor
En berättelse för vuxna (från 15 år) med den syriska berättaren Nemer Salamoun som blandar krigsminnnen och traditionellt material i en gripande föreställning.

AgnesBranting_AhmedAlaydiLOW
Söndag 14 juni kl 17

Al-Hakawati – Historieberättaren
Syriska sagor och legender, för barn (från 8 år) och vuxna. Berättarföreställning 50 min.
Kom och lyssna på syriska berättelser – om kameler och svarta ankor, om att söka lyckan i Damaskus och att överlista lejon, om flickan som blev en hund och frun som spelade död… Syriska flyktingar har bidragit med sina berättelser i denna föreställning som är en del av projektet ’al-Hakawati – Historieberättaren’.
Ljungby Berättarfestival
Märtas café i Ljungby.

Fabula Storytellings berättare Agnes Branting och Ahmed Alaydi från Hakaya berättarnätverk, levandegör sagorna på arabiska och svenska. En antologi med berättelserna på arabiska och engelska kommer att delas ut och en utställning kommer berätta mer om projektet.

al-Hakawati-projektet är ett samarbete mellan Kulturarv utan Gränser, Hakaya, the Arab Education Forum, ARCPA/AL-JANA, al-Balad Theatre and Fabula Storytelling.

Projektet finansieras med medel från Svenska Postkodslotteriet. Läs mer om projektet på deras hemsida

logo2b